La Sara González, periodista de l’@ARApolítica, ens va proposar compartir, amb en Jordi Muñoz, la mirada sobre les persones independents que encapçalen candidatures de cara al #27S. El tema és apassionant.

Algunes de les reflexions:

 

“El protagonisme dels candidats “independents” -aliens als aparells de partit- és la prova d’un doble fracàs del màrqueting polític en relació als candidats convencionalss:

 

- 1r: ens ha semblat una bona idea, equiparar vendre una rentadora amb un candidat electoral. Així ens va: encara que incorporem colors, formes atractives i modernes o noms en anglès, sinó canviem el mind set que un candidat és molt més que un “producte que hem de vendre”, no haurem entès res. Si no construim i canviem l’ànima i els valors dels candidats ens trobarem en la mateixa situació de sortida que tenim ara: uns lideratges amb molt poc recorregut, credibilitat i reputació i que s’hauran desgastat fins i tot abans de començar.

El model de candidats de plàstic i laboratori -construïts mitjançant el màrqueting- està esgotat i repèl la credibilitat, la confiança i la percepció de les persones electores. Això ja ho coneixen i no els sedueix.

Aquests candidats “independents” aporten: autenticitat, exemplaritat,  voluntat de superar la geografia ideològica dels partits, credibilitat i reputació.

 

- 2n: en la majoria de casos, aquests candidats “independents” continuen tenint al darrera unes elits, unes estructures, unes jerarquies i uns aparells polítics desconnectats de la realitat social i que encara naveguen amb un GPS feudal. Aquesta és la gran “amenaça” que sobrevola els nous candidats: fins a quin punt tindran autonomia pròpia per distanciar-se’n?

Per això, més que un canvi “cosmètic” de cares, necessitm un canvi de cultura política real. I més encara en la “campanya de la nostra vida“. Un canvi cultural valent: no només candidats diferents, sinó també una campanya amb una ànima diferent que trenqui amb el passat inmediats:

  • uns debats de veritat, on el protagonisme resideixi en les persones i no un exercici memorístic de repetir titulars en pocs segons en clau telegència;
  • superar els blocs electorals -que diu molt poc en favor de la qualitat de la nostra democràcia;
  • o per exemple al món anglosaxó, les campanyes electorals no les dirigeixen  polítics, com passa aquí. Allà les estructures estan totalment professionalitzades.

 

Canviar aquests elements sí seria valent, innovador i asseguraria un canvi d’estil i de model, més enllà de les cares més neutres que estaria en millor disposició d’enviar a les persones el missatge que “anem a per totes” però de veritat.

A tall d’exemple: el 1858 quan l’assemblea legislativa d’Illinois havia de triar la persona que representaria l’estat al Senat, els dos contrincants -un desconegut Abraham Lincoln i el Senador demòcrata Stephen A. Douglas- van posar-se d’acord per fer campanya plegats i van compartir fins a 7 debats arreu l’estat.

És tant insensat pensar que els candidats al 27s no es posaran d’acord en superar totes aquestes barreres de la “vella política”? I tant que no!”

 

@aleixcuberes és director d’www.ingenia-pro.com                                                                           acompanya campanyes electorals, governs i candidats a construir                                                                  un Nou Lideratge Públic i una Nova -manera de fer- Política.

 

I així ho ha publicat l’Ara.cat:

Gràcies a la Sara González i a l’equip de l’ARA Política que sempre ens fan sentir com a Casa!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

*

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>